Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció

Küldetésünk

 

Hisszük, hogy a mobil eszközök (okostelefonok, iPad-ek, notebookok és társaik) elterjedése, valamint a mobilinternet térhódítása alapjaiban meg fogja változtatni a hagyományos oktatási rendszert (is).

Hisszük, hogy a felsőoktatási intézményeknek a jövőben a gyakorlati tapasztalatot kell átadniuk, nem az elméleti tudást. A tudás már mindenki rendelkezésére áll/állhat az interneten. Véleményünk szerint az átalakulás után elsősorban az elmélet gyakorlati felhasználására és a tapasztalatok átadására fognak majd fókuszálni a képzések. Hatalmas terhek kerülnek majd le az oktatókról és az intézményeinkről, a felszabadult energiákat a hallgatókkal való személyes konzultációkra, szoros személyes kapcsolat kialakítására fogják tudni felhasználni (talán tutori oktatás szerűen).

Hisszük, hogy az innovatív oktatási intézmények már a közeljövőben nyitni fognak az e-learning és a rendelkezésre álló technológiák használata felé (pl.: iPad használata az oktatásban [http://www.x-admin.hu/ipad-ek-gyongyoson/]). A jelenlegi nehéz gazdasági helyzet pedig ezt a folyamatot fel fogja gyorsítani. Sokkal egyszerűbb és gazdaságosabb lesz egy videót az interneten a hallgatók számára elérhetővé tenni, mint többszáz fős előadókat fenntartani  - takarítani, fűteni, kivilágítani, technikai személyzetet biztosítani, stb., emellett a hallgatókat és az oktatókat sem kell majd utaztatni. Mindezeken felül egy e-learning rendszer a passzív videó megtekintésén túl számos további lehetőséggel tudja majd támogatni a hatékonyabb tanulást (pl.: a videó mellett megjelenő érdekességek, jegyzetek, interaktív feladatok, interjúk, stb.).

Hisszük, hogy a felsőoktatási intézmények és oktatóik igen fontosak lesznek a jövőben is. Az intézmények keretet adnak, irányítják a tanulást, számon kérik, értékelik a megszerzett tudást. Az oktatók a gyakorlati tapasztalatokra és tudás valós életben való felhasználására, és ami még ennél is fontosabb, a hallgatókra fognak tudni koncentrálni. A tanároknak (több) idejük lesz kutatni, új, naprakész ismereteket szerezni. Az élethosszig való tanulás az oktatókra is igaz, hiszen ha ők maguk nem képesek folyamatosan naprakész tudásra szert tenni, nem várható el a diákoktól, hogy az iskolapadból kikerülve a legfrissebb ismeretekkel rendelkezzenek.

Hisszük, hogy az egyetemek/főiskolák egyik legfontosabb szerepe a hallgatók kapcsolati hálójának a kiépítése (networking). A Leckekönyv.hu e közösségek, kapcsolati hálók virtuális platformja kíván lenni. A Facebook a nyereményjátékok, a cégek és online játékok üzenetei miatt egyre használhatatlanabbá válik. Emellett az általános közösségi oldalakon keverednek a közösségek (a Google+ körök és bizonyos Facebook funkciók segítségével ez bizonyos szinten szabályozható, de csak a saját részünkről; pl. a szülők is láthatják a barátaink által feltöltött rólunk készült bulifotókat, stb.). A számos funkció, lehetőség, rengeteg ismerős, iszonyatos információmennyiség egyre nehezebbé teszi a fontos dolgok kiszűrését. Ezért úgy gondoljuk, hogy a jövőben lesz létjogosultsága az olyan közösségi oldalaknak, amelyek csak egy-egy szűk területre koncentrálnak, pl. egyetemi, főiskolai évek.

Hisszük, hogy a könyvtárak használatára az igény tovább fog növekedni. A könyvtár el fogja veszíteni a hagyományos funkcióját (könyvek kikölcsönzése, stb.), sokkal inkább a közösségi és az egyéni tanulás színtere lesz – amolyan tanulási centrum. Jelenleg kevés olyan hely áll a hallgatók rendelkezésére, ahol koncentráltan, külső ingerek nélkül tanulni, kutatni tudnának.

Hisszük, hogy a tanítás a jövőben a személyre szabott oktatás felé fog elmozdulni, mint minden más terület.

NEM támogatjuk a puskázást, és plágiumot, és minden lehetséges eszközzel fel fogunk lépni ellene.

Viszont hisszük, hogy a jövőben az angol oktatási rendszer tovább fog terjedni, ahol a számonkérés a megszerzett tudás gyakorlati, egyedi felhasználását követeli meg, így nincsen miből puskázni, nem lesz mit lemásolni, a hallgató csak a saját szürkeállományára támaszkodhat. Megítélésünk szerint az ilyen jellegű oktatás eredményezi a munkaerőpiac számára a legértékesebb munkavállalókat: bátrak, kezdeményezők, innovatívak lesznek azok a hallgatók, akik e szellemben végeznek el majd valamilyen főiskolát, egyetemet.

Támogatjuk az új technológiák használatát: e-book, online videó közvetítés, e-learning rendszerek, stb.

Támogatjuk az egyetem/főiskola alatt vállalkozni vágyókat, hiszen ők jelentik a jövő innovatív vállalatainak a csíráit (a Google rengeteg kis innovatív vállalkozást vásárolt meg, ez nem véletlen, a kis, bürokrácia nélküli, szabad szerveződésű környezet sokkal inspirálóbb).

Külföldön is felismerték ezeket a folyamatokat:
Khan Academy ingyenes akadémia (Bill Gates és a Google által támogatott)
http://www.khanacademy.org/
Világszinten elindult az átalakulás folyamata - Screen test for the online classroom
http://www.bbc.co.uk/news/business-15722194
Bill Gates (Microsoft) is az oktatási rendszerek gyökeres átalakulására számít - Gates szerint egyetem helyett netről fogunk tanulni
http://www.origo.hu/techbazis/internet/20100809-bill-gates-szerint-egyetem-helyett-netrol-fogunk-tanulni-nemsokara.html
Az Apple idén jelentette be új platformjának az elindítását, az iBooks-szal “forradalmat” szeretne az oktatásban is - más területeken eddig sikerült nekik
http://www.apple.com/education/
Conrad Wolfram a matematika oktatás jövőjét is a számítógépekben látja
http://www.ted.com/talks/lang/en/conrad_wolfram_teaching_kids_real_math_with_computers.html

A Leckekönyv.hu a fentiek tükrében egyrészt egy olyan kommunikációs eszköz/platform kíván lenni a hallgatók számára, amelyen a Facebook-tól és más közösségi oldalaktól elszeparáltan, a hallgatók egyetemhez/főiskolához kapcsolódó ismerőseikkel kommunikálhatnak, információkat, tudást oszthatnak meg.

A Leckekönyv.hu-t a hallgatók szervezik és szerkesztik a hallgatók számára. Értéket szeretnénk teremteni, és támogatni a hazai minőségi oktatást!

Elekes Attila [http://www.linkedin.com/in/elekesattila]

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu