Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2014. június 10., kedd 15:42

Műszaki egyetemisták versenyeztek egyedi építésű mezőgazdasági gépekkel

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

Immár hatodik alkalommal rendezték meg a CLAAS UniTech mérnökversenyt, ahol ezúttal műszaki egyetemi hallgatóknak kellett egyedi építésű aratógépekkel a mezőgazdasági munkát szimuláló feladatokat megoldaniuk.

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a CLAAS UniTech mérnökversenyt, amelynek keretein belül műszaki egyetemisták 2-4 fős csapatainak kellett egyedi tervezésű mezőgazdasági gépeket építeniük, amelyekkel később különböző ügyességi, a való élet problémáit szimuláló feladatokat oldottak meg. Az eseményre nagy volt az érdeklődés, ugyanis 34 csapat nevezett, köztük egy erdélyi társaság is. A feladatok nehézségét pedig jól mutatja, hogy a 11 döntőbe jutott csapat közül mindössze 8 tudta teljesíteni az összes akadályt.

Sokoldalú gépekre volt szüksége a diákoknak, ugyanis a május 22-i, Törökszentmiklóson rendezett döntőn 3 feladatot is teljesíteniük kellett. Először a megépült kombájn mobilitását tették próbára szlalompályán és egy fékezőteszten, majd az aratási feladat következett, ahol teniszlabdákat és fakockákat kellett „betakarítani”, valamint szortírozni. A gépek valódi használhatóságát egy reális akadályokat szimuláló fárasztóteszt keretein belül is próbálták bizonyítani: a sofőrök különböző terepakadályokon küzdötték át magukat, ügyelve arra, hogy a jármű nehogy járóképtelenné váljon, vagy alkatrészt veszítsen.

A versenyt, és az ezzel járó értékes tárgynyereményeket, valamint külföldi gyárlátogatást végül a debreceni egyetem Foolish Engineers elnevezésű csapata nyerte. A második helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem PIMP, a harmadikon pedig a Széchenyi István Egyetem SZEelektálók nevű csapata végzett.

„Szerettünk volna a hazai egyetemistáknak lehetőséget nyújtani arra, hogy élesben mérhessék össze problémamegoldó képességeiket, és nincs is annál jobb módja a munkaerő keresésnek, mint valós feladatokon felmérni a leendő mérnökeink képességeit.” – mondta Szoták–Nóvé Mária, a CLAAS Hungária Kft. HR vezetője, ahol több korábbi verseny résztvevője is elhelyezkedett.

Amellett, hogy továbbra is szeretnék felhívni a felsőoktatásban tanulók figyelmét az itthoni elhelyezkedési lehetőségre, a közeljövő tervei között szerepel a verseny nemzetközivé formálása is, hogy tehetséges külföldi mérnökpalántákkal is összemérjék tudásukat a diákok, vagy akár külhoniakat csábítsanak Magyarországra munkát vállalni.

Háttérinformációk
CLAAS UniTech mérnökverseny

A 2008-ban indult, mérnökhallgatóknak szóló versenysorozat minden évben hazai és határon túli egyetemek részvételével zajlik, ahol az adott év speciális feladataira tervezett és megépített gépekkel versenyeznek a csapatok. A CLAAS Hungária Kft. jóvoltából a résztvevők minden évben értékes tárgynyereményekért és külföldi gyárlátogatásért versengenek egymással. 

CLAAS Hungária Kft.

A 101 éves CLAAS a mezőgazdasági gépgyártás vezető európai szereplője. A ma is családi tulajdonban lévő cég a legkorszerűbb technológiájú és legnagyobb teljesítményű kombájnok, önjáró szecskázók, bálázók és szálastakarmánygépek egész sorát kínálja világszerte. A CLAAS 1997-ben vette át a több mint százéves gépgyártási tapasztalattal rendelkező törökszentmiklósi gyárat. Az alapítás óta a CLAAS Hungaria Kft. egy kis termelő cégből a CLAAS Csoport meghatározó tagjává, a kombájnokra szerelhető vágóasztalkocsik kompetencia központjává vált, ezen termékek csoportszintű gyártása és fejlesztése a törökszentmiklósi gyárban történik. A gyárban a vágóasztalok mellett traktorokra függeszthető zöldtakarmány-betakarító gépek is előállításra kerülnek. A magyarországi gyár több mint 600 főnek nyújt stabil, kihívásokkal teli munkát.

Megjelent: 1344 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu