Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2012. december 11., kedd 12:25

Elegünk van a kormány döntéseiből!

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)

tuntetesA kormánydöntések nyomán elsőként a fiataloknál gurult el a gyógyszer: a megszorítások miatt drasztikusan megvágott keretszámokat megelégelték a hallgatók, és hétfőn utcára vonultak. A tiltakozások kedden és szerdán is folytatódnak. A tudósítás folyamatosan frissül.

A kormány az elmúlt héten megdöbbentő bejelentést tett, miszerint a már tavaly is drasztikusan megvágott felsőoktatási keretszámokat a vártnál is sokkal jobban, 10.480-ra csökkentik. A tiltakozások Szegedről indultak: az országban először itt ült le hivatalosan tárgyalni Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Hallgatói Hálózat (HaHa), egyeztetésük eredményeként sztrájkbizottságot hoztak létre. A gyors szegedi események oka, hogy előzetes számítások szerint a kormány döntései 60%-os hallgatói lészámcsökkenést is eredményezhetnek az ottani egyetemen. Folytatásként még hétfőn "elfoglalták" a kormányhivatal épületét, ahol ülősztrájkba kezdtek, a demonstrálókhoz később csatlakozni kívánókat azonban már nem engedték be, ők az egyetemre mentek vissza tiltakozni. Kedden a hallgatók és a velük szolidaritást vállaló két oktató elhagyták a kormányhivatal épületét.

Hétfőn este az ELTE lágymányosi campusán tartott hallgatói fórumból tüntetés alakult ki, amely a rakparton végigvonulva, a Corvinust is érintve a Parlament előtt ért véget. Közben rögtönzött hídfoglalót is tartottak a hallgatók a Petőfi hídnál. A demonstrálók száma megközelítőleg ezer főt tett ki, a Corvinus egyetem is képviseltette magát - a vonulók élén volt többek között Kiss Dávid, az egyetemi hallgatói önkormányzat elnöke, a HÖOK elnökségi tagja, továbbá feltűnt egy molinó is a Corvinus HÖK logójával. Sajnos a politikai pártok is előnyt próbáltak kovácsolni a mozgolódás támogatásából, feltűnt ugyanis több MSZP-hez közeli személy is, illetve a Demokratikus Koalíció is képviseltette magát - Szarvas Koppány Bendegúz, a párt ifjúsági tagozatának vezetője egyéni, nem túl sikeres akcióját több hírportál is kiemelte.

Szimpátiatüntetést tartottak a gödöllői Szent István Egyetem hallgatói is, megközelítőleg 30-40 hallgató tiltakozott a keretszámok ellen.

A HÖOK és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között kedden délelőtt gyors levélváltás zajlott le, Balog Zoltán miniszter egyeztetésre invitálta az érdekképviseleti szerv vezetőségét, azonban ők elutasították, mondván, hogy ők Orbán Viktor szeretnék látni a szerdára szervezett tüntetésen, ahol elmagyarázza a változtatások okait. A miniszterelnök valószínűleg nem vesz részt az eseményen.

Szintén kedden a délelőtti órákban a miskolci egyetemisták is csatlakoztak a megmozdulásokhoz, petíciót akartak átadni a városban található kormányhivatal vezetőjének, azonban az jelenleg Budapesten tartózkodik, így nagyjából 50-70-en várakoznak az épületben.

Szerda délután 16:00-ra a HÖOK tüntetést szervezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) elé a Műegyetem rakpartra, amelynek jelentőségét a tegnapi, főleg a HaHa által elindított megmozdulás vezetői is kiemelték; megkértek mindenkit, hogy menjen el a HÖOK eseményére. A HÖOK és a magyarországi egyetemek hallgatói érdekképviseletei egységesen kérnek mindenkit, aki nem ért egyet a hallgatói keretszámok ilyen mértékű csökkentésével, az vegyen részt a tüntetésen.

A hallgatói megmozdulásokról szóló beszámolónk az eseményektől függően frissül.

Megjelent: 2336 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. december 11., kedd 13:13
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu