Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2012. november 11., vasárnap 20:51

Rövidebb vizsgaidőszak éhezve, fázva, hajléktalanul

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

121111 hir forraselvonasA Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke szerint méltánytalan, hogy mintegy 7 milliárd forintot zárolnak a felsőoktatási intézmények idei költségvetéséből, miután az ágazat az idén már elszenvedett egy több tízmilliárd forintos forráselvonást.

A zárolás különböző mértékben érintheti az intézményeket, a már adósságokkal küszködő egyetemekre, főiskolákra nem terheltek semmit, a hétmilliárd forintot azok között „osztják el”, pontosabban azoktól veszik el, amelyek még valahogy állnak a lábukon - mondta a Népszabadságnak.

Az összeg, amit most az egyetemektől egyenként elvonnak, az intézmények éves költségvetésének 3-5 százaléka. Néhány hetük maradt tehát az egyetemeknek arra, hogy ezt a drasztikus elvonást valahogy kigazdálkodják – fejtette ki Mezey Barna, hozzátéve, hogy januárban jön az újabb megszorítás.

Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora, a Népszabadságnak elmondta: egyetemüktől 904 millió forintot vesznek el, ami csaknem egyhavi állami támogatásuknak felel meg. "Abszolút nem látjuk, miként kezeljük ezt a helyzetet. Ez a zárolás váratlan, tervezhetetlen, és bizonyos, hogy nagyon komoly működési zavarokat okoz majd" - mondta Fábián István.

Mezey Barna a Magyar Nemzetnek elmondta: az intézkedés épp azokat az intézményeket sújtja a legnagyobb mértékben, amelyektől a nemzetközi kitörést várják. A várható következmények súlyosak, van, ahol azt fontolgatják, hogy nem adnak ösztöndíjakat, máshol kollégiumok bezárásán, illetve a vizsgaidőszakok lerövidítésén gondolkodnak, és várhatóan az év végéig tervezett rendezvények közül jó párat le kell fújni - tette hozzá. Megjegyezte azt is, hogy bár a zárolás elvileg azt jelenti, hogy egy ideig nem lehet a pénzhez hozzájutni, az eddigi gyakorlat szerint a zárolásból mindig elvonás lett.

Forrás: Eduline

Megjelent: 1968 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu