Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2012. szeptember 03., hétfő 22:17

Változások szeptembertől

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

120903 hir valtozasokSzinte minden változik az új tanévben: a gólyáknak alá kell írniuk a hallgatói szerződést, szeptembertől nehezebb lesz megszerezni a kettest az érettségin, a kilencedikesek pedig minden nap tornáznak majd. Elstartol az új diákhitel, 2013-ban pedig újra változnak a pontszámítás szabályai a felvételin. Az Eduline összegyűjtötte a legfontosabb változásokat.

Jön a hallgatói szerződés

Ha 2012-ben felvételiztetek államilag finanszírozott – új nevén: állami ösztöndíjas – képzésre, alá kell írnotok a hallgatói ösztöndíjszerződést, amellyel azt vállaljátok, hogy a diploma megszerzését követő húsz évben legalább a képzési idő kétszeresét magyarországi munkaadónál „dolgozzátok le”. Ha ezt a szabályt nem tartjátok be, és hosszabb külföldi munkát terveztek, a tanulmányaitok teljes költségét ki kell fizetnetek az államnak.

Itt az új diákhitel

Szeptember közepéig igényelhetitek az új típusú diákhitelt – de csak akkor, ha részösztöndíjas vagy önköltséges formában tanultok. A diákhitel 2-nek nincs felső összeghatára – igaz, maximum annyi pénzt kérhettek szemeszterenként, amennyibe az önköltséges képzésetek kerül. Ez – például fogorvosi karon – akár 1 millió 50 ezer forint is lehet félévente.

Nyelvvizsga-amnesztia

2013 és 2016 között nyelvvizsga-bizonyítvány nélkül is megkaphatjátok a diplomát, ha az egyetemetek vagy főiskolátok szenátusa rábólintott a tavaly decemberben elfogadott „nyelvvizsga-amnesztiára”. A szabályok nem egyszerűek: az engedmény csak azokra vonatkozik, akik 2013 előtt vagy 2013-ban államvizsgáznak, és az abszolválást követő három évben nem tudják bemutatni a nyelvvizsgájukat. Az oklevelet akkor vehetitek át, ha az intézmények által szervezett nyelvi vizsgán átmentek.

A túlfutók fizetnek

Szeptembertől ügyesebben kell sakkozni az államilag finanszírozott félévekkel. Eddig csak arra kellett odafigyelni, hogy az alap- és a mesterképzés „beleférjen” tizenkét szemeszterbe, de ha 2012 őszén vagy később kezditek el – állami ösztöndíjasként – az alap- vagy mesterszakot, azzal is számolnotok kell, hogy ha nem szerzitek meg időben a diplomát, súlyos százezreket kell fizetnetek.

Némi túlfutási időt persze így is hagytak, a szakokat a képzési idő másfélszerese – egy kétéves mesterszakot például három év – alatt kell elvégezni. Ha ez mégsem jön össze, a képzés összköltségének felét vissza kell fizetnetek az államnak.

Szigor lesz az érettségin

Szeptembertől az eddigi 20 helyett 25 százalék kell a ketteshez a közép- és az emelt szintű érettségin – az új szabály már az idei őszi érettségin is érvényes. Az Oktatási Hivatal adatai szerint 2010-ben több mint 45 ezer vizsga eredménye volt 20 és 29 százalék közötti, matematikából például húszezer érettségizőnek volt kevesebb mint 30 pontja.

Jön a mindennapos testnevelés

Szeptembertől az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon bevezetik a mindennapos testnevelést.

Emelik az OKJ-s tanfolyamok óraszámait

Felére csökken a szakképesítések száma, januártól számos tanfolyamon többszörösére nő az óraszám, így a képzések ára is magasabb lesz – ilyen hatásai lesznek az új Országos Képzési Jegyzéknek. Újdonság, hogy az iskolarendszeren kívüli, vagyis a tanfolyami rendszerben a minimumóraszámot is meghatározzák: emiatt hosszabbak és drágábbak lesznek a tanfolyamok.

Változik a pontszámítás

2013-ban ismét változnak a felvételi pontszámítás szabályai: jobban járnak azok, akik bejutnak az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) döntőjébe. Az 1-10. helyezés 100, a 11-20. helyezés 50, a 21-30. helyezés pedig 25 pontot ér majd.

Forrás: Eduline

Megjelent: 1798 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu