Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2014. január 22., szerda 11:55

Állami képzésekre kevesebben, külföldre sokan mennének

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

educatio logoA felvételi előtt álló diákok csaknem harmada még mindig nem biztos abban, milyen szakra vagy intézménybe fog jelentkezni. Többségük továbbra is elsősorban a képzési terület elismertsége és a megszerezhető diploma munkaerő-piaci értéke alapján dönt, a hirdetések és reklámok viszont alig befolyásolják őket ilyen téren - egyebek mellett ezekre az eredményekre világított rá a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) által a 14. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon végzett kutatás.

A BGF 518, a 14. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon résztvevő diák bevonásával készítette el idén második alkalommal kutatását, melynek célja, hogy feltérképezze, mikor és milyen preferenciák alapján választanak a felsőoktatási intézmények és szakok között a felvételi előtt álló diákok.

A BGF vizsgálata szerint a tavalyi 87 százalékról idén 79 százalékra csökkent azoknak a diákoknak az aránya, akik állami ösztöndíjas képzésre szeretnének jelentkezni. Ezzel párhuzamosan pedig a tavalyi 13 százalékról 19 százalékra nőtt az önköltséges képzést megjelölő felvételizők aránya. Alapképzésen a diákok 54 százaléka, felsőoktatási szakképzésen negyedük, míg szakirányú továbbképzésen, illetve mesterképzésen 8-8 százalék szeretne tanulni. A doktori képzések iránt a kiállításra kilátogató fiatalok 4 százaléka érdeklődött.

A diákok többsége elsősorban a képzési terület elismertsége (24 százalék), és a megszerezhető diploma munkaerő-piaci értéke (20 százalék) alapján dönt arról, melyik felsőoktatási intézménybe adja be jelentkezését. Kismértékben segíti őket a választásban az intézmény hírneve és földrajzi elhelyezkedése is (14-14 százalék), de a szülők, barátok véleménye (10 százalék), a felsőoktatási elemzések, statisztikák (8 százalék) és a tanárok ajánlása (6 százalék) már alig befolyásolják a diákokat ezekben a döntésekben. A hirdetések és reklámok pedig még ennél is kisebb mértékben vannak rájuk hatással, alig 2 százalékuk válaszolta, hogy ezek befolyásolhatják elhatározásukat.

Kiderült az is, hogy a leendő felvételizők közel harmada (32 százaléka), még nem jutott döntésre azt illetően, hogy hová adja be a jelentkezését, és azok száma is magas, akik csak nemrég határoztak erről (28 százalék). Igazán tudatosnak a diákok alig 23 százaléka nevezhető, ők azok, akik már körülbelül egy éve meg tudták volna nevezni a kiválasztott szakot, míg néhány hónappal ezelőtt a megkérdezettek 14 százaléka döntött.

A diákok közül majdnem minden második tervez külföldi tanulmányokat, a más országokban tanulni vágyók aránya 43 százalék a vásár látogatói között. 17 százalékuk ugyanakkor biztos benne, hogy teljes tanulmányi idejét Magyarországon tölti; 35 százalék pedig még nem határozott ebben a kérdésben. A külföldi utat tervező diákok 34 százaléka szakmai gyakorlatra, 25 százalék ösztöndíjjal, diákcsereprogrammal részképzésre utazna külföldre, 9 százalék a mesterképzését, 7 százalék pedig a teljes tanulmányi időt külföldön szeretné tölteni.

Forrás: edupress

Megjelent: 1381 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu