Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2013. szeptember 27., péntek 10:12

Elengedhetetlen a tanulmányok alatt szerzett szakmai tapasztalat

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

szakmai gyakorlatA hazai szakemberek és a munkáltatók arra próbálják felhívni a fiatalok figyelmét, hogy már tanulmányi idejük alatt érdemes szakmai gyakorlatra szert tenni, a munkatapasztalattal rendelkező frissdiplomásokat ugyanis előnyben részesítik a munkavállalásnál. A szeptember 26-án startolt kétnapos HVG Állásbörzén 150 kiállító ötezernél is több képzési és állásajánlattal, karrierépítést támogató előadásokkal, személyes tanácsadásokkal, valamint próbainterjú és próbanyelvvizsga lehetőségével várja a látogatókat.

 

Annak ellenére, hogy a diplomások száma egyre növekszik, a fiatalok foglalkoztatási mutatójában ez a hatás még alig érzékelhető; az elmúlt évtizedben a 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája szinte folyamatosan növekedett. Az Eurostat adatai szerint külföldön is hasonló a helyzet, az Unióban ugyanis 23 százalékos a 25 éven aluliak munkanélküliségi mutatója. A hvg.hu-nak a humánerőforrás-szolgáltató szektor szakértőjeként a HVG Állásbörze főszervezője, Hajdú Csongor elmondta, hogy a vállalatok legtöbbször azokat a pályakezdőket részesítik előnyben, akik már tanulmányi idejük alatt szakmai gyakorlatra tettek szert – még akkor is, ha ez a munkatapasztalat csupán néhány hónapos volt. A cégek ugyanis általában olyan munkavállalókat szeretnének alkalmazni, akiknek nem jelentenek gondot a munkával járó kötöttségek, sem pedig a határidők, ugyanakkor már van némi fogalmuk a csapatmunkáról, és felelősséget tudnak vállalni a rájuk bízott feladatokért, nem mellékesen pedig reálisabb a bérigényük is – emelte ki a szakember.

Ezt szem előtt tartva az Audi Hungaria Motor Kft. gyakornoki programjával már a hallgatókat is meg szeretnék szólítani. Az utánpótlás kinevelése érdekében a vállalat évente több mint 350 hallgatóval köt szakmai gyakorlatra vonatkozó szerződést, akik közül tavaly 108 fiatalt vettek fel főállású munkatársnak – erről Takács Udvari Csongor, az Audi személyügyi marketing szakembere beszélt az Edupressnek, aki egyúttal felhívta a figyelmet a pályakezdőknek szóló Audi International Trainee Programra is. „Ez által a fiatalok egy év alatt 4 szakterület különböző projektjeiben dolgoznak, első kézből ismerkedhetnek meg vállalatunk struktúrájával és folyamataival, egyedülálló kapcsolati hálót építhetnek ki; nemcsak szakmailag fejlődhetnek, de termelési tréningeken testközelből is megtapasztalhatják, hogyan készülnek prémium kategóriás termékeink, munkájukat pedig egy mentor is végigkíséri, aki a menedzsment köréből kerül ki” – magyarázta Takács Udvari Csongor. Az Audi Hungaria Motor Kft. csapata idén is már több mint ezer új munkatárssal bővült, így elérték a bűvös 10 ezres határt. Jelenleg is több mint ötven nyitott pozíciójuk van, így a vállalat vezetősége várja a műszaki, gazdasági, logisztikai, vagy akár IT végzettséggel és német nyelvtudással rendelkezők jelentkezését.

A HVG tavalyi statisztikája szerint az üzleti képzésben részt vevő frissdiplomások közül a Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán (SZIE) végzettek kezdő fizetése a legmagasabb, az intézmény ugyanakkor bőven bocsájt ki a banki, közigazgatási és agrárszektor részére is magasan kvalifikált végzetteket – magyarázta az Edupressnek Káposzta József, a SZIE dékánja. Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyetem legnagyobb karaként 9 alapszakkal, 12 mesterszakkal és 2 doktori képzéssel várják leendő hallgatóikat, akik számára az is vonzó lehet, hogy a kar több mint ezer vállalati partnerrel rendelkezik, akik szakmai gyakorlati helyeket biztosítanak a fiatalok részére. A dékán azt is kiemelte, hogy a mesterszakosok esetében fontosnak tartja, hogy a 13 hetes gyakorlati idő alatt a fiatalok külföldi tapasztalatot szerezzenek, kapcsolatokat építsenek, illetve nyelvet gyakoroljanak. „Így tudják még inkább emelni a GTK-n megszerzett piacképes diploma értékét” – tette hozzá.

Forrás: Edupress

Megjelent: 2077 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu