Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2013. szeptember 06., péntek 10:02

Az új szemeszterben is már több ezren igényelték a Diákhitelt

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

2eloadoterem formazottMár több mint 3200 állami kamattámogatású kötött felhasználású Diákhitel2 igénylés és 2000 szabad felhasználású Diákhitel1 igénylés érkezett a Diákhitel Központ Zrt.-hez két héttel az első hiteligénylési határidő lejárta előtt. A Diákhitel1 esetében szemeszterenként átlagosan 222 ezret, míg a másik, kötött konstrukciónál 269 ezer forintot igényeltek a hallgatók. A legfrissebb adatok szerint Diákhitel1-et a Szegedi Tudományegyetem, míg Diákhitel2-t a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói igényeltek a legnagyobb számban.

 

A Diákhitel1 igénylés 420 millió forint, míg a kötött, csak a tanulmányi költségekre felhasználható Diákhitel2 igénylés eddig 800 millió forint értékben érkezett a Diákhitel Központhoz. Diákhitel1 esetén 222 ezer, míg a másik konstrukciónál 269 ezer forintot igényeltek átlagosan szemeszterenként. A Diákhitel1 esetén az igényelt havi támogatás átlagos értéke több mint 44 ezer forint volt – közölte Bugár Csaba. A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a program indulása óta, 12 év alatt 330 ezer ügyfélnek 256 milliárd forint hitelt folyósítottak. Közlése szerint magas a hitel visszafizetési aránya: idén mindössze a hitelfelvevők 1,55 százalékának szerződését mondták fel a visszafizetés elmaradása miatt. Bugár Csaba szerint „a diákok jó törlesztők”, ami azt is mutatja, hogy eddig már több mint 100 ezren fizették vissza a teljes hitelt. Tavaly csaknem 11 ezren igényeltek Diákhitel1-et, több mint 5800-an pedig Diákhitel2-t. Csaknem 1800-an mindkét hitelkonstrukciót igénybe vették. A legtöbb hallgató a Debreceni Egyetemen kért szabad felhasználású hitelt, míg a kötött hitelt a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanulók választották a legnagyobb számban. Az eddig beérkezett legfrissebb adatok szerint Diákhitel1-et a Szegedi Tudományegyetem, míg Diákhitel2-t a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói igényeltek a legnagyobb számban. A szabad felhasználású Diákhitel1 kamata jelenleg 7,5 százalék, míg a Diákhitel2 kamata 8,75 százalék, ám az állami kamattámogatás következtében a hallgatóknak csak 2 százalékot kell fizetniük. A vezérigazgató tájékoztatása szerint tavaly a hallgatók 15 százaléka vett fel Diákhitel2-t, ám ez az arány idén várhatóan magasabb lesz.

A szabad felhasználású Diákhitel esetében képzési formától függetlenül, havonta maximum 50 ezer forinthoz juthatnak hozzá a hallgatók. A kötött felhasználású Diákhitel2 felvehető maximuma pedig az igénylő képzési költségének összege. Azok a diákok, akik szeptember 16-ig leadják hitelkérelmüket, október 15-én juthatnak hozzá az igényelt összeghez, mely a Diákhitel1 estében az igénylő bankszámlájára, a Diákhitel2 esetében viszont közvetlenül a felsőoktatási intézményhez érkezik meg.

Újdonság, hogy a hiteligénylés rendszerének kibővítésével már az online tanulmányi rendszereken – mint az ETR és a Neptun – keresztül is elindíthatják a hallgatók a hiteligénylést még a beiratkozás előtt. Mivel a tanulmányi osztályokon személyesen egyeztetik az adatokat, jelentősen csökkenhet a hibásan kitöltött igénylőlapok száma – számolt be Lovas Attila, a Központ üzleti vezérigazgató-helyettese, aki egyúttal a weboldalukon elérhető Pénzügyi Tájoló nevű szolgáltatást is bemutatta, mely a felsőoktatási tanulmányok alatt a várható költségek kalkulálásához nyújt segítséget a hallgatóknak és szüleiknek.

Forrás: Edupress

Megjelent: 1481 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu