Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2013. május 27., hétfő 16:02

Így kaphattok havi 34 ezer forintot - íme, a részletek

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

20130527 osztondijEgy tanéven keresztül havonta 34 ezer forintot kaphattok, ha elnyeritek a köztársasági ösztöndíjat, a legtöbb egyetemen, főiskolán már kiírták a pályázatot a következő tanévre. Jó tanulmányi eredmény, OTDK-helyezés, szakmai és közéleti tevékenység - ezek kellenek a sikeres pályázathoz.

Kik pályázhatnak?

Azok a hallgatók, akik teljes idejű (nappali) alapképzésen, mesterképzésen, illetve egységes, osztatlan képzésen tanulnak, jelenlegi vagy korábbi tanulmányaik során legalább két félévre bejelentkeztek, és legalább 55 kreditet szereztek. Költségtérítéses vagy önköltséges formában tanulók is pályázhatnak.

Hogyan kell pályázni?

A pályázatot az egyetemek, főiskolák írják ki, legalább 30 nappal a benyújtási határidő előtt, a pályázatot a saját felsőoktatási intézményetekben kell leadni. A szenátusnak augusztus 1-ig kell javaslatot tennie az ösztöndíjasok névsoráról.

Mekkora az ösztöndíj összege?

Az ösztöndíj egy teljes tanévre, vagyis 10 hónapra szól, összege 2013-ban havi 34 ezer forint.

Mi alapján döntenek?

Az egyetemek, főiskolák általában azokat a hallgatókat választják ki, akiknek több nyelvvizsgájuk van, tudományos lapokban publikálnak, indulnak az OTDK-n, önkéntes munkát végeznek, sőt az elbíráláskor a közéleti és sportteljesítményt is figyelembe veszik, ezen az összpontszám tíz százaléka múlhat.

Csatolni kell a tudományos publikáció, a nyelvvizsga-bizonyítvány, a versenyeredményekről szóló oklevél és az index másolatát, de az önkéntes vagy közösségi munkáról is kell szerezni valamilyen hivatalos dokumentumot. Emellett legalább egy-két egyetemi tanártól vagy akadémikustól kell ajánlást kérni.

Mi történik, ha közben befejezem az egyetemet?

Ha valaki a 2013/2014. tanév első, őszi félévének végén fejezi be a tanulmányait, csak akkor kap tíz hónapig ösztöndíjat, ha tanulmányait már a tavaszi félévben folytatja. Ha szüneteltitek a tanulmányaitokat (passziváltattok), nem jár ösztöndíj.

Hányan kaphatnak ösztöndíjat?

Köztársasági ösztöndíjat az államilag támogatott, teljes idejű alapképzésen, mesterképzésen, valamint egységes, osztatlan képzésen tanulók 0,8 százaléka kaphat, intézményenként legalább egy hallgató.

Köztársasági ösztöndíjasként kaphatok tanulmányi ösztöndíjat is?

Igen.

Forrás: eduline

Megjelent: 1542 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu