Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2012. szeptember 06., csütörtök 22:12

Újabb plágiumbotrány Romániában

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

120906 hir plagiumPlagizált Ioan Mang volt román oktatási miniszter, aki ezt a vétséget több tanulmányában is elkövette - állapította meg a plágiumügyek kivizsgálására hivatott román országos etikai bizottság a Mediafax román hírügynökség értesülése szerint.

A hírügynökség úgy tudja, hogy a bizottság nem hozhatja nyilvánosságra a döntést, amíg erre nem kap jóváhagyást az oktatási minisztériumtól. A testület Mang több tudományos dolgozatát vizsgálta, amelyekkel kapcsolatban feljelentés érkezett plágiumgyanú miatt.

Mang, aki a Nagyváradi Egyetem oktatója, alig egy hétig volt oktatási miniszter május első felében, hiszen a kirobbant plágiumügy nyomán lemondott a tárcavezetői tisztségről, de megalapozatlannak nevezte a vádakat. Romániában Victor Ponta miniszterelnökkel szemben is felmerült a plágium gyanúja. Őt felmentette az etikai bizottság, amelynek összetételét éppen Mang utóda, az ideiglenesen kinevezett Liviu Pop miniszter változtatta meg. Azt követően tette ezt, hogy a testület napirendre tűzte Mang ügyét.

Másik két testület azonban, a Bukaresti Tudományegyetem etikai bizottsága és az egyetemi címeket és okleveleket hitelesítő országos tanács elmarasztalta Pontát. Szerintük a miniszterelnök szabálytalanul idézett más tudományos munkából úgy, hogy 307 oldalas doktori disszertációjának 85 oldalát szó szerint kimásolta.

Ponta szerint a törvényes előírások szerint egyedül az országos etikai bizottság illetékes dönteni a plágiumügyekben, és a személye ellen irányuló politikai támadásnak minősítette az ügyet.

Forrás: Eduline

Megjelent: 1593 alkalommal
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu