Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2012. június 02., szombat 23:44

Amiről az érmek nem mesélnek I. – Kate Ziegler

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

1206 london2012Vannak meglepetésemberek, vannak feltörekvő csillagok – közéjük tartozik az úszó Kapás Boglárka is. Azonban nekik, trónkövetelőknek vannak a legnagyobb ellenfelei; róluk, a 800 méteres női gyorsúszás leendő londoni főszereplőiről szól cikksorozatunk. Elsőként a néhány éve sikert sikerre halmozó, aztán szinte teljesen eltűnő Kate Zieglerről írunk, aki Londonban nagy visszatérésre készül.

Az 1500 méteres női gyorsúszás világcsúcstartója 1988. június 27-én született a virginiai Greet Falls-ban. Egészen kis korától fogva úszik, azonban még kilenc évesen is csak nyaranta űzte a sportot, az év egyéb részében nem foglalkozott vele. Ezzel egészen addig nem is volt semmilyen problémája, amíg csak olyan célokat tűzött ki maga elé a sportban, mint hogy „a szalagok közül mindegyik színűből szeretett volna egyet” (nem volt neki más, csak kék és piros, ezek járnak az USA-ban az első és a második helyért, akart a másik három színből is). 1997-ben elhatározta, hogy bekerül az All Star csapatba (a legjobbak közé), azonban az évi három hónap ehhez kevésnek bizonyul, nem teljesült az álom. Egy évvel később azonban igen, akkor ugyanis már mind a négy évszakban edzett.

Egy buta balesetnek köszönhetően 14 éves korában eltörte mindkét lábát, három hónapot töltött emiatt gipszben – érthetetlen módon beleugrott az üres medencébe. A felépülés után újabb célt tűzött ki maga elé: ki akart jutni az athéni olimpiára. Két éven belül sikerült is szintidőt úsznia, azonban az USA selejtezőjén nem sikerült egyetlen számban se a két legjobb közé kerülnie, ezért nem utazhatott Európába. Ez sem törte le azonban, továbbra is hihetetlen gyorsasággal fejlesztette képességeit, melyek 2007-re teljesen beértek: 19 évesen megdöntötte az 1500 világcsúcsát (az első „csodadresszes” úszása volt ez). A verseny után csörgött a telefonja; nem más kereste, mint a korábbi rekorder, Janet Evans, aki annyit mondott: „ha lenne bárki, akit szerettem volna, hogy megdöntse a rekordomat, az csak te lehetnél.”

120602 cikk ziegler

„You have a bad race, so what? It's not the end of the world. Learn from it and move on.” Fotó: zimbio.com

Innen sajnos azonban már nem volt felfelé tovább. A következő évben a pekingi olimpia várt rá, de nem úgy sült el az esemény, mint ahogyan azt a legtöbben várták. Érthető módon ő számított a 400 és a 800 méteres női gyors legnagyobb esélyesének, viszont a hatalmas nyomás, ami ránehezedett emiatt, teljesen felőrölte. Ehhez pedig még hozzájött egy súlyos betegség is – elkapta a sertésinfluenzát –, amiből nehezen sikerült csak kigyógyulnia. „Amikor Pekingben voltam, csak egyet szerettem volna: hazajönni. Teljesen kiégtem, nem bírtam tovább” – nyilatkozta egy interjúban. Ziegler olyannyira rossz passzban volt, hogy a döntőbe se jutott be egyik számban sem. Az olimpia után teljesen felhagyott az úszással is.

Fél évvel a kudarcok után visszatért az uszodába. Nem érezte ott jól magát, de tudta, hogy kell, muszáj úsznia. Idővel azonban mentálisan megérett a visszatérésre, képes volt átértékelni az egyes helyzeteket. Ehhez nagyban hozzájárult a családja (főleg édesanyja), a jóga és a pilates, valamint vallásossága. Ziegler tagja Catolic Athletes for Christ (Katolikus Sportolók Krisztusért) nevű szervezetnek, elmondása szerint a legnagyobb kihívások közepette az Üdvözlégy Máriát mormolja magában, valamint minden egyes medencébe ugrás előtt elmond magában egy számára erőt adó idézetet a Szentírásból.   

Kate Ziegler egyébként azon kevés USA-beli élvonalbeli úszó közé tartozik, akik egyetemistaként is tengetik mindennapjaikat. Kommunikációszakon tanul, azon belül is interperszonális (két személy közti, közvetlen) kommunikációt, de emellett végez egy online kurzust is, amely a deviáns viselkedéssel foglalkozik. A víz iránti szeretetét önkénteskedéssel is kifejezi, a tiszta víz nagykövete a Global Water Foundation-nél („Világszintű Víz Alapítvány”).

Ami nekünk, de főleg Kapás Boglárkának talán rossz hír, Risztov Évához hasonlóan Ziegler is egyre jobb formában van, májusban az USA egy rangos versenyén 200 gyorson jó idővel győzött. Az olimpiáig azonban vár még rá a nemzeti selejtező, ahol 800-on legalább második legjobbnak kell lennie ahhoz, hogy valóban ellenféllé válhasson.

Megjelent: 1442 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. június 04., hétfő 08:54
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu