Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2012. május 30., szerda 21:36

Mit tud az élmezőny? - Kapás Boglárka és az olimpia Kiemelt

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

120530 hir kapasLeghíresebb aktív férfi úszónk, Cseh László korán szembesült azzal, hogy az amerikai Michael Phelps-szel nehéz dolga lesz pályafutása világversenyein. A debreceni úszó-Eb magyar sikerei után elindultak a találgatások; Laci az olimpián legyőzheti a Repülő Halat? Halkabbak azonban az esélylatolgatások a fiatalabb olimpikonokat illetően, Kapás Boglárkáról például nem sokat beszélnek a nagy siker óta. Pedig illene már komolyan számolni a 19 éves tehetséggel…

Az igazán nagy szerencse Kapás számára, hogy a 800 méteres gyorsúszás tízéves történetében nincsenek olyan kiemelkedő csillagok, mint Phelps, ennek ellenére 2012-re nagyon erős mezőny érett össze. Ebben az időszakban a világversenyeken (Eb, Pan Pacific bajnokság, vb, olimpia) mindössze ketten szereztek egynél több aranyat: az 1988-as születésű amerikai Kate Ziegler – a 2005-ös és a 2007-es világbajnokságon, valamint a 2006-os és a 2010-es Pan Pacific bajnokságon – és a ’89-es brit Rebecca Adlington – a pekingi olimpián és a tavalyi shanghaji vb-n. Az eredmények azt mutatják, hogy bár Ziegler ugyan még csak 24 éves, elfáradni látszik, vagy legalábbis nem tudja tartani a tempót az új nemzedékkel. Európán kívül ugyan még talán ő a legjobb 800-on (de másik fő számában, 1500 gyorson már a legutóbbi Pan Pacific bajnokságon csak második lett), Shanghajban viszont már csak bronzérmes lett – Adlington és a dán Lotte Friis mögött. Ennek ellenére nem kell még teljesen leírni.

Az új uralkodó, Adlington se kezdő már, csak fél évvel fiatalabb Zieglernél és nemcsak 800 méteres gyorson, hanem a 400-as távon is nyert Pekingben – sőt, a legutóbbi vb-n a 800 gyors aranya után a fele akkora távon csak Federica Pellegrini tudta maga mögé utasítani. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy övé a világrekord is egy borzasztóan durva, 8:14:10-es idővel. Adlington a jelenlegi adatok szerint mind 400, mind pedig 800 méteres női gyorson indul az olimpián – Zieglerről egyelőre még nem lehet biztosra tudni, hiszen az USA-ban a kvótákról döntő versenyt csak június végén rendezik.

A rövidebb gyors szám bajnoka, az olasz Pellegrini nem indul 800-on, ott lesz viszont a mezőnyben a 2011-es vb ezüstérmese, a szintén 24 éves dán Lotte Friis. A 2009-es vb-n győzni tudott, ugyanis szerencséjére Ziegler nem vett részt ezen a versenyen a pekingi olimpia kudarca miatt – nem jutott ugyanis döntőbe 800 gyorson. Friis erőteljesen koncentrál az olimpiára, ezért kihagyta a debreceni úszó-Eb-t, emiatt nem is tudjuk, milyen formában van az egyik legnagyobb esélyesnek tartott úszónő alig két hónappal a versenyek előtt. Valószínűleg ezen a távon Zieglerhez és Adlintonhoz hasonlóan ez lesz az utolsó olimpiája.

A „nagy 800-asok” között találunk két idősebbet is, a 27 éves, csúcsformába visszalendülő Risztov Évát és a még nála is egy évvel öregebb spanyol Erika Villaécija Garcíát. Előbbi a 2012-es Eb-n bronzérmes volt ezen a távon, sőt 2003-ban a vb-n ezüstérmet szerzett 400-on, utóbbi pedig három Eb-éremmel rendelkezik – mindegyikből eggyel. Érdekesség, hogy a spanyol Eb-helyezése minden versennyel eggyel rosszabb lett, Debrecenben negyedikként ért célba. Risztov pedig Zieglerhez hasonlóan tartogathat még meglepetéseket – előbbi remélhetőleg fog is.
120530 hir kapas2

A debreceni úszó-Eb dobogóján az aranyérmes Kapás Boglárka és a bronzot úszó Risztov Éva (Forrás: Origo)

 

A francia klasszis, Coralie Balmy sem fiatal már, ennek megfelelően talán nem fog főszámot váltani, és specializálódik 400 helyett 800-ra. Kapás mögött ő végzett a második helyen a 2012-es Eb-n, de nem volt szoros verseny. Ezen kívül egyébként nincs is hosszúpályás 800-as érme világversenyről.

Két fiatal okozhat még meglepetést Kapáson kívül, az ausztrál Kylie Palmer és a spanyol Mireia Belmonte García – még ők is három évvel idősebbek a ’93-as születésű magyar úszónál. García 400-as ezüstéremmel rendelkezik, amit Debrencenben szerzett Balmy mögött, az ausztrálnak viszont zömében csak váltóval szerzett, illetve rövidpályás érmei vannak, de több döntőt úszott már világversenyeken. Az shanghaji vb-n feltűnt az 1992-es amerikai Chloe Sutton is, Kapást megelőzve lett negyedik 800-on, annak ellenére, hogy ő inkább hosszútávúszó, számolni kell vele is. Ugyancsak döntőt úszott az ausztrál Katie Goldman is, azonban a nemzeti keret (2 fő versenyszámonként) miatt nem vehet részt az olimpián.

Ami a 2011-es világranglistát illeti, Kapás a 2011-es versenyek alapján a 9., az előtte rangsorolt 8 úszónőből 6 a cikkben említett versenyző (egyikük a Londonban nem induló Goldman). A másik két top 10-es kínai, az 5. a 18 éves Li Xuanxu a 8. pedig Yiwen Shao – utóbbi 10. volt a legutóbbi vb-n.

És hogy mit tud kihozni magából Kapás saját számában, 800 gyorson? A szakértők szerint igen jó formában van, a mezőny pedig jó húzóerő számára, a magyar Risztovhoz hasonlóan. Nagyjából két hónap áll rendelkezésére még az utolsó „simítások” elvégzésére, saját nyilatkozatai alapján mindent meg is tesz a sikerért. A legfiatalabbként versenyez a legjobbak között, Shanghajban a döntőben például mindenki idősebb volt nála. És nem elhanyagolható tény: a nagy vetélytársakkal szemben benne még bőven van egy olimpia, vagy akár kettő is.

Ha érdekelnek a Kapás Boglárkáról szóló hírek, lájkold a Facebook-oldalát

Megjelent: 1830 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. május 30., szerda 22:32
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu