Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2012. május 02., szerda 00:08

Az ESU kiállt a minőségi oktatás mellett

Írta: 
Értékelés:
(1 szavazat)

120501_hir_esuElnököt választott a European Students’ Union (Hallgatói Önkormányzatok Európai Szövetsége): az észt Allan Pällt a litván Karina Ufert követi a nemzetközi szervezet élén.

„Európa kormányai keresik a módot kiadásaik csökkentésére, hogy ezzel újra stabil pályára állítsák gazdaságukat. Helyes döntésekkel és az oktatás előtérbe helyezésével segíthetünk Európának kilábalni a válságból, szociálisan és gazdaságilag fenntartható módon.” – mondta Karina Ufert. Hozzátette még, megbízatása alatt célja lesz az ESU szerepének megerősítése és a hallgatók bevonása az EU költségvetési vitáiba.

„Az oktatást érintő költségvetési szigorítások nagymértékben hátráltatják a társadalom fenntartható fejlődésének lehetőségét. A hallgatóknak együttesen kell fellépniük az oktatás mint közjó érdekében. Ehhez az európai hallgatók szorosabb együttműködésére van szükség.” – összegezte programját Ufert.

Az új elnök mellé két alelnök (Rok Primozič Szlovéniából és Taina Moisander Finnországból), továbbá az elnökség is megválasztásra került, melynek tagjai: Elizabeth Gehrke (Svédország), Liliya Ivanova (Bulgária), Nevena Vuksanovic (Szerbia), Tinja Zerzer (Ausztria), Blazhe Todorovski (Macedónia), Fernando Miguel Galan Palomares (Spanyolország) és Florian Kaiser (Németország). Az újonnan megválasztott tisztségviselők július 1-jén lépnek hivatalba.

A European Students’ Union közgyűlésén 38 ország 45 szervezete mellé két további hallgatói képviselet, a szerb SKONUS, illetve az azeri ASYOU is teljes jogú tagságot nyert.  

A 62. ESU-közgyűlés 2012. április 22-24 között került megrendezésre Bukarestben, melyen közel 150 küldött vett részt az Európai Felsőoktatási Térség országaiból. A HÖOK-ot Kiss Dávid elnökségi tag és Lénárt Éva külügyi munkatárs képviselte. Indítványukra elfogadásra került egy nyilatkozat melyben Európa hallgatói vezetői elítélik a magyar oktatási kormányzat felelőtlen reformjait, így az átgondolatlan intézményi integrációs terveket is. Számos küldött videóüzenetben állt ki a Corvinus mellett, kitartásra buzdítva annak polgárait.

Karina Ufert

Karina Ufert (26) a Vilniusi Egyetem társadalmi tanulmányok mesterszakos, végzős hallgatója. 2010-2011.-ben az ESU elnökségének tagja volt, jelenleg alelnökként tevékenykedik. 2007 óta vesz részt aktívan a civil társadalom munkájában, illetve különböző, az Európa Tanács által szervezett, a fiatalok társadalmi szerepvállalását érintő tevékenységekben. Ezen kívül az Európai Ifjúsági Tanács trénereként is dolgozik. Korábban az LSS, az ESU egyik litván tagszervezetének alelnöki posztját is betöltötte.

Forrás: KöZGÁZ! HÖK

Megjelent: 1483 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. május 02., szerda 19:01
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu