Üdvözlünk a BCE Leckekönyv oldalán!

Csatlakozz közösségünkhöz! Szerezz új barátokat, szervezz tanulócsoportokat vagy akár bulikat, tölts le segédanyagokat vizsgáidhoz vagy töltsd fel jegyzeteidet és oszd meg másokkal!

Regisztráció
2012. március 22., csütörtök 08:33

Prof. Dr. Galin Tihanov mesterkurzusa az ELTE BTK-n

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)

A Londoni Egyetem oktatója az irodalomelméleti gondolkodás történetének friss szellemű szakértője, akit előadásaiban elsősorban az foglalkoztat, hogyan befolyásolta a kulturális-intellektuális környezet az irodalomról való gondolkodást. Az új modern európai kánon kialakulása a két világháború közötti Párizsban vajon hatott az ott élő orosz emigráns írók és kritikusok fiatalabb nemzedékére, amikor az orosz irodalomról értekeztek? Befolyásolhatta a 19. századi orosz irodalmi kánon újrarendezését az irodalmi modernség tapasztalata? Ha igen, hogyan? Milyen funkciót töltöttek be a kozmopolita diskurzusok a modernségben?

Tihanov professzor az irodalmi jelenségektől általánosabb gondolkodástörténeti keretek felé mozdul következő előadásaiban. A kozmopolita képzelet az idegenben létet ünnepli, de gyakran elfeledkezik annak gyakorta traumatikus, kényszerítő vetületeiről. Milyen szerepet töltött be az összehasonlító irodalomtudomány kialakulásában és történetében az idegen közegben létezés tapasztalata, mely a fordítást megkerülhetetlenné és nyomasztóan sürgetővé teszi? Miként élhették meg a harmincas–negyvenes évek baloldali gondolkodói a moszkvai exiliumot a Szovjetunióban? Mennyiben különbözik ez a „nyugati” idegenségtapasztalattól? Mit értünk „kikényszerített kozmopolitizmuson”?

Az utolsó előadás Európa eszméjéről szól. Georg Simmel, Oswald Spengler és Hans Freyer Európa-képének összehasonlítása nyomán a szerzők kulturfilozófiájának és Európáról alkotott elképzeléseinek összefüggései bontakoznak majd ki előttünk.

A mesterkurzus programja:

2012. március 22.
10:30 – Mikhail Bakhtin’s Discovery and the Lessons It Holds for Us (ELTE)
13:30 – Russian Émigré Literary Theory and Criticism between the World Wars (ELTE)

2012. március 23.
10:30 – Cosmopolitanism in the Discoursive Landscape of Modernity (ELTE)
16:00 – Exilic Inscriptions: Literary Experiences in the Age of Transnationalism (CEU)

2012. március 26
11:00 – Ideas of Europe in Twentieth-Century Germany: From Simmel to Spengler and Hans Freyer (ELTE)

Galin Tihanov az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete, illetve az Összehasonlító Irodalomtudomány Tanszék meghívására érkezik Budapestre. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Helyszínek:
ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4. – „A” épület / 329., Horváth János előadóterem)
Central European University (1051 Budapest, Nádor u. 9. – TIGY Room)

Háttéranyag:

Galin Tihanov az összehasonlító irodalomtudomány professzora a Londoni Egyetemen (Queen Mary), a közép- és kelet-európai irodalomelmélet és eszmetörténet szakavatott ismerője. Korábban a Yale Egyetem és a St. Galleni Egyetem vendégtanára, illetve többek közt a Wissenschaftskolleg zu Berlin és a Collegium Budapest vendégkutatója volt. A Nemzetközi Összehasonlító Irodalomtudományi Társaság (ICLA/AILC) irodalomelméleti bizottságának tiszteletbeli elnöke. Az Arcadia, a Comparative Critical Studies, a Journal of Literature and Trauma Studies, és a Slavonica című folyóiratok és számos könyvsorozat szerkesztőbizottsági tagja. Díjnyertes könyve: The Master and The Slave: Lukács, Bakhtin, and the Ideas of Their Time (Oxford UP, 2000).

Magyarul megjelent írásai:

Galin Tihanov: Az irodalomtörténet jövője (ford. Scheibner Tamás), Korunk, 2012. február: 49–54.

Galin Tihanov: Vajon a modern irodalomelmélet miért Kelet- és Közép-Európából ered? És ma miért halott? (ford. Scheibner Tamás), 2000, 2012. január–február, 76–91.

Sajtókapcsolat és interjúegyeztetés:

Bódai Zsuzsanna
ELTE Kutatóegyetemi-pályázati Projektiroda
E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." target="_blank">This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Telefon:06 1/ 381 2372 Mobil: 30 / 399 6361

Megjelent: 850 alkalommal Utoljára frissítve: 2012. május 02., szerda 19:01
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Facebook bejelentkezés

Hírlevél

Facebook

Partnereink

Nyárigumi és téligumi webáruház

Hívj mobilt olcsóbban!

Hívj magyar mobilt 12, vezetékest 3 forintért!

www.olcsomobilhivas.hu